| Autori: |
Subjekti: Pro apo kunder shamive ne Shkolla? |
Disa
Anetar i nderuar

Postime: 3016
Regjisturar me: 9-9-2009
Antar offline
|
|
Pro apo kunder shamive ne Shkolla?
Vajzat me perēe do tė lejohen ligjėrisht nė institucionet arsimore
Projektligji ndalon diskriminimin lidhur me ushtrimin e fesė
Eljona Ballhysa
Vetėm njė vit mė parė, ministri i Arsimit i qeverisė Berisha deklaroi se nuk do tė lejohen nė universitet apo nė shkolla publike vajzat qė mbulojnė
kokėn me shami, pasi shkollat nė Shqipėri janė laike. Por, projektligji Pėr mbrojtjen nga diskriminimi u jep fund debateve pėr lejimin ose jo tė
shfaqjes sė besimit dhe tė fesė. Ky draft i paraqitur nė Kuvend nga njė grup deputetėsh parashikon lejimin e tė drejtės sė shfaqjes sė besimit dhe tė
fesė. Madje ky projekt i detyron tė gjitha institucionet publike arsimore qė tė mos i pengojnė personat qė shfaqin fenė dhe besimin. Ky draft u jep
fund debateve qė kanė shoqėruar sė fundi fillimin e viteve shkollore. Janė shėnuar gjatė kėtyre viteve disa raste kur vajzat me shami nuk janė lejuar
tė ndjekin shkollėn apo universitetin. Madje projektligji, i cili pėrfshin ndalimin e diskriminimit pėr disa target grupe, ku pėrfshihen orientimet e
ndryshme seksuale, raca, gjinia, etnia, gjuha etj., parashikon rrugėn e ankimimit nė rast tė shkeljes sė dispozitave ligjore qė parashikon nė kėtė
projektligj qė pritet tė futet sė shpejti nė axhendėn e punimeve tė Kuvendit.
Besimi
Nė Nenin 10 tė projektligjit Pėr mbrojtjen nga diskriminimi parashikohet ndalimi i diskriminimit nė rastin e ushtrimit tė sė drejtės sė besimit.
Ndalohet diskriminimi lidhur me ushtrimin e sė drejtės dhe lirisė sė ndėrgjegjes e tė fesė, veēanėrisht, kur ka tė bėjė me shprehjen e tyre nėpėrmjet
fjalėve ose paraqitjes, - shkruhet nė pikėn e parė tė kėtij neni. Mė poshtė parashikohet kufizimi i kėsaj tė drejte vetėm pėr arsye tė sigurisė
kombėtare. Pėrbėjnė pėrjashtim dispozitat e pėrgjithshme ligjore ose nėnligjore, tė cilat janė tė domosdoshme pėr sigurinė publike, pėr identifikimin
e personave pėr shkak tė njė interesi legjitim shtetėror, pėr parandalimin apo ndjekjen e veprave penale, ose kur elemente tė paraqitjes janė tė
lidhura me detyrime qė burojnė nga rregullat pėr ushtrimin e profesionit dhe funksione tė ndryshme publike e private, - shkruhet nė pikėn 2 tė kėtij
neni. Ndėrsa nė Nenin 17 tė kėtij drafti parashikohet e drejta e ēdo njeriu, pavarėsisht besimit apo fesė pėr tė ndjekur shkollėn. Ndalohet ti
refuzohet njė personi ose njė grupi personash pranimi nė njė institucion arsimor publik, - shkruhet nė pikėn dy tė Nenit 17.
Debati
Rreth njė vit mė parė u ndaluan dy vajza me shami nga qyteti i Burrelit qė tė ndjekin shkollėn. Kjo solli reagimin e menjėhershėm tė Komunitetit
Mysliman tė Shqipėrisė. Komuniteti Mysliman dėnoi ashpėr kėtė veprim duke pėrqendruar kritikat ndaj deklaratave tė ministrit tė atėhershėm tė Arsimit,
Fatos Beja. Ministri deklaroi se do tė ndalohen tė gjithė ata qė mbajnė simbole fetare nė mjediset arsimore pėr shkak se shkollat nė Shqipėri janė
laike. Menjėherė pas kėsaj ka reaguar Komuniteti Mysliman qė i ėshtė referuar Kushtetutės sė Shqipėrisė ku ėshtė e garantuar e drejta e besimit dhe e
arsimimit. Kushtetuta e Republikės sė Shqipėrisė i garanton ēdo shtetasi shqiptar tė drejtėn e arsimimit dhe tė lirisė sė besimit. Kėto kufizime nuk
mund tė cenojnė thelbin e lirive dhe tė drejtave dhe nė asnjė rast nuk mund tė tejkalojnė kufizimet e parashikuara nė Konventėn Europiane pėr tė
Drejtat e Njeriut, - shkruhej nė reagimin e Komunitetit Mysliman.
Procedurat e ankimimit nė rast tė diskriminimit tė ēfarėdollojshėm
Nė projektligjin e paraqitur nė Kuvend nga njė grup deputetėsh tė Partisė Demokratike janė parashikuar procedurat e paraqitjes sė njė ankimimi nė rast
tė pretendimit pėr diskriminim. Nė Nenin 33 tė kėtij drafti parashikohet se njė person ose njė grup personash qė pretendojnė se janė diskriminuar,
ose njė organizatė me interesa legjitime qė pretendon diskriminim nė emėr tė njė personi apo grupi personash mund tė paraqesė ankesė sė bashku me
provat e disponueshme para komisionerit, me shkrim, ose nė raste pėrjashtimore, gojarisht nė mėnyrė qė tė mund tė mbahet procesverbal. Organizata me
interesa legjitime paraqet prokurė tė posaēme pėr tė pėrfaqėsuar personin ose grupin e interesave. Me marrjen e ankesės komisioneri vėrteton faktet.
Pėr kėtė qėllim, komisioneri mund tu kėrkojė ankuesit dhe personit kundėr tė cilit ėshtė drejtuar ankesa tė paraqesin parashtrime me shkrim brenda 30
ditėve nga dita qė bėhet kjo kėrkesė. Kur e sheh tė pėrshtatshme komisioneri zhvillon njė seancė dėgjimore publike dhe fton palėt dhe ēdo person
tjetėr tė interesuar. Kur e sheh tė pėrshtatshme komisioneri kėrkon tė arrijė njė marrėveshje pajtimi mes ankuesit dhe personit kundėr tė cilit ėshtė
paraqitur ankesa. Nė rast se personi kundėr tė cilit ėshtė bėrė ankesa nuk e informon komisionerin ose nuk e zbaton vendimin, komisioneri vendos masė
pėr ndėshkimin me gjobė pėr personin kundėr tė cilit ėshtė paraqitur ankesa. Si mjet tė fundit, veēanėrisht kur shkelėsit nuk i pėrmbahen vendimit tė
komisionerit ose nuk e paguan gjobėn brenda tre muajve pas afatit tė caktuar nga komisioneri dhe sanksioni nuk ėshtė kundėrshtuar nė gjykatė,
komisioneri mund tu kėrkojė autoriteteve kompetente heqjen apo pezullimin e lejes ose autorizimit tė shkelėsit pėr ta ushtruar veprimtarinė e tij.
Shkelėsi ndaj tė cilit merret masa ndėshkimore me gjobė ka tė drejtė tė ankohet nė gjykatėn kompetente sipas Kodit tė Procedurės Civile.
P.s Per injorancen gazetareske "perce" eshte dicka tjeter,behet fjale per shamine.
http://www.gazeta-albania.net/news.php?id=23573
Ēfar mendoni a duhet lejuar vajzat me shamia ne shkolla.
Ushtri Ēlirimtare lufton motra e vllau
Plumat drejt nshkije e ni bes te All-llahu.
|
|
|
virus-Eulex
Denuar
Postime: 623
Regjisturar me: 5-9-2009
Antar offline
|
|
Ne nje shtet ku nuk mbreteron feja, ai shtet as s'mund te kete vlera.
Lėreni tė qetė Albin Kurtin! Eulex + Qeveri = bushtėr me plot kėlyshė
|
|
|
kejla
Anetar i rregullt

Postime: 296
Regjisturar me: 25-10-2009
Vendndodhja: verdalle
Antar offline
|
|
jam kunder
"........Nje dite buze detit me pyete si femije.
Vall`dashuria a deti ka me thellesi?
Pastaj e dashur koken mbeshtete , pergjigje prisje kot.
Sdi ne c`thellesira humba i teri por di se s`dilja dot........"
|
|
|
virus-Eulex
Denuar
Postime: 623
Regjisturar me: 5-9-2009
Antar offline
|
|
mundesisht, dua te di pse? Megjithate, respektoj mendimin tend.
Lėreni tė qetė Albin Kurtin! Eulex + Qeveri = bushtėr me plot kėlyshė
|
|
|
kejla
Anetar i rregullt

Postime: 296
Regjisturar me: 25-10-2009
Vendndodhja: verdalle
Antar offline
|
|
po patjeter
une jam e Krishtere katolike dhe ne qafe kam nje kryq e ne dore kam nje rreth po me kryq e kaq. Une i rrespektoj njerezit e tjere dhe besimin qe ata
kane seriozisht por ne universitet kam takuar vajza qe ishin te mbuluara edhe ne fytyre ose vetem me shami nuk e di pse por ndjehesha ne siklet dhe me
dukeshin vulnerabel ( nuk jane po kshu me dukej mua ) pastaj ne pranine e atyre vajzave une nuk isha me e njejta nuk flisja sepse kisha frike mos
thoja gjera pa vend e ku di une . une po flas vetem si egoiste e si mendim i imi vetem por mendoj qe ka shkolla dhe universitete mjaft qe jane fetare
universitetet dhe shkollat publike duhet te mbeten jashte ksaj .
mgjt kam mendimin qe ato vajza jane te zonjat shumica mgjs ne nje rast kam pare dicka qe sme ka pelqyer nejse
respekte
"........Nje dite buze detit me pyete si femije.
Vall`dashuria a deti ka me thellesi?
Pastaj e dashur koken mbeshtete , pergjigje prisje kot.
Sdi ne c`thellesira humba i teri por di se s`dilja dot........"
|
|
|
jolagirl
Anetar i rregullt

Postime: 287
Regjisturar me: 31-10-2009
Antar offline
|
|
Sigurishte kunder
|
|
|
identiteti
Anetar i rregullt

Postime: 351
Regjisturar me: 5-1-2010
Antar offline
|
|
:.Ato pasi qe te kene vene shamine,duhen martuar,e kjo moshe eshte nente dhjete vjeqe,apsurde apo jo?!!!...Sido qe te jete kur jemi tek
sheriati,muhamedanet(edhe vete predikatori i tyre muhameti)kan te drejten te martohen menjehere pasi te kene vene shamine,keshtu kishte bere edhe vete
muhameti,i cili u martua edhe me nje femij.....
..Femijet tane do na thoshin:Ikni more me keto shamija se na e zute frymen.....Po a doni edhe shamijat me naj vnuaaaaa?????!!Ikni se talebanet<ku
ka za,nuk asht pa gja>...Te presim turqine njehere te heq rrugetimin e Ataturkut,e pastaj shohim e bejme,hahaha.....
|
|
|
giqi
Anetar i besuar

Postime: 682
Regjisturar me: 4-12-2009
Antar offline
|
|
Shihi njėher ato kisha se ēar u bėjnė fėmijėve tė vegjėl o paidentitet!! Shif >Gjermanin, Irlandėn e shum e shum vende tjera ku me mijra fėmijė tė
vegjėl, meshkuj e femra pėrdhunohen nė mėnyrėn mė makabre.
Turp i turpit se ēar bėjnė kishat dhe priftėrit e pamartuar nė shekullin 21....
[Modifiko 16-3-2010 nga giqi]
|
|
|
Disa
Anetar i nderuar

Antar offline
|
|
Thenie: Postuar Orgjinalisht nga kejla  | po patjeter
une jam e Krishtere katolike dhe ne qafe kam nje kryq e ne dore kam nje rreth po me kryq e kaq. Une i rrespektoj njerezit e tjere dhe besimin qe ata
kane seriozisht por ne universitet kam takuar vajza qe ishin te mbuluara edhe ne fytyre ose vetem me shami nuk e di pse por ndjehesha ne siklet dhe me
dukeshin vulnerabel ( nuk jane po kshu me dukej mua ) pastaj ne pranine e atyre vajzave une nuk isha me e njejta nuk flisja sepse kisha frike mos
thoja gjera pa vend e ku di une . une po flas vetem si egoiste e si mendim i imi vetem por mendoj qe ka shkolla dhe universitete mjaft qe jane fetare
universitetet dhe shkollat publike duhet te mbeten jashte ksaj .
mgjt kam mendimin qe ato vajza jane te zonjat shumica mgjs ne nje rast kam pare dicka qe sme ka pelqyer nejse
respekte |
Ne coftese ti mendone se nuk duhet lejuar shamit neper shkolla,pra as kryqat nuk duhet lejuar apo?
|
|
|
Fatii
Anetar i nderuar

Postime: 2883
Regjisturar me: 14-9-2009
Antar offline
|
|
SHkolla eshte institucion diturie,feja eshte ceshtje private,nuk do te lejoja as kryqat ne shkolle e as shamite.
|
|
|
Disa
Anetar i nderuar

Antar offline
|
|
Thenie: Postuar Orgjinalisht nga Fatii  | | SHkolla eshte institucion diturie,feja eshte ceshtje private,nuk do te lejoja as kryqat ne shkolle e as shamite. |
Une kam degjuar qe ne shtet tjera shamit lejohen ne shkolla,po cuditem pse shqiptaret po e bejne problem ,apo ndoshta keta jan me te menqurit se
tjeret?
|
|
|
noli87
Anetar i ri

Postime: 16
Regjisturar me: 15-3-2010
Antar offline
|
|
Shamia eshte e vjeter aq sa njeriu dhe kjo pranohet nga nje njeri qe mendon , ata qe e konsiderojn shamin si prapambeturi ateher kur u krijua ademi
a.s adami u krijua lakuriq dhe kjo eshte prapambeturi .
|
|
|
interesant
Anetar i rregullt

Postime: 175
Regjisturar me: 15-3-2010
Antar offline
|
|
Duhet fillimisht te kuptohet se Shamia nuk i perket vetem urdherave te fes islame, por edhe te fes Katolike, pavarsisht pse ky rregull dhe urdher sot
eshte zbeh aq shume nga Katoliket, thuajse edhe eshte larguar fare !
Njeriu ndjehet ne siklet ne momentin kur eshte fajtor per dicka, dhe nuk mund te pranoi nje gje ne momentin kur pasioni i tij/saj kerkon dicka tjeter
duke u larguar nga realiteti dhe duke iu afruar qefeve qe njeriu mund t'i kete.
Cka te pengon tek nje vajze e mbuluar ? - A te pengon mbulesa si mbules, apo te pengon ate cfar ajo ka mbuluar? - Syri eshte mesuar me lakuriqesi
ndoshta kjo edhe eshte pergjigjja me e mire e pyetjes se mehershme.
Jetojme ne kohen e "Demokracise " , ne kohen e te drejtave te njerezimit, te cilat te drejta jane te pacenuara per te gjithe, pervec per Muslimanet (
don te thote , dikuj i pengon prezenca e Fes Islame e jo mbulesa si mbulese )
|
|
|
skesatri
Anetar i rregullt

Postime: 109
Regjisturar me: 20-4-2010
Vendndodhja: Prishtine
Antar offline
|
|
Gjithesesi pro
|
|
|
Sulejman Bej
Anetar i nderuar

Postime: 1104
Regjisturar me: 21-6-2010
Antar offline
|
|
pro dhe vetem pro
|
|
|
de_bora
Anetar i ri

Postime: 49
Regjisturar me: 14-6-2010
Vendndodhja: Ne token e Allahut !!!
Antar offline
|
|
A nuk eshte e drejta e njeriut te vesh at se qka don...
Ne shkoll shkojm per te mesuar,e jo per te shikuar se qka vesh kjo apo ajo...
Qka ju pengon mbulesa ime ???
Jam e mbulurar dhe duhet te kam te drejten time,ku do qe shkoi, ashtu si i keni ju te drejtat e juaja...
E kush eshte me i mire ne fjale se ai qe therret tek Allahu e ben pune te mira e thote qe une jam prej
MUSLIMANEVE. [Surah el Fussilet 41:33]
|
|
|
Sulejman Bej
Anetar i nderuar

Antar offline
|
|
i vrafte Zoti ata qe e luftojne fene e Tij.
|
|
|
Sulejman Bej
Anetar i nderuar

Antar offline
|
|
de_bora Allahu te ndihmofte dhe te shperbleft per kete heroizem tendin.
|
|
|
de_bora
Anetar i ri

Postime: 49
Regjisturar me: 14-6-2010
Vendndodhja: Ne token e Allahut !!!
Antar offline
|
|
Amin, Allahu i mbroft te gjith muslimanet kudo qe jan...
E kush eshte me i mire ne fjale se ai qe therret tek Allahu e ben pune te mira e thote qe une jam prej
MUSLIMANEVE. [Surah el Fussilet 41:33]
|
|
|
Sulejman Bej
Anetar i nderuar

Antar offline
|
|
Amin.
|
|
|
xhavo
Anetar i besuar

Postime: 555
Regjisturar me: 21-9-2009
Antar offline
|
|
Thenie: Postuar Orgjinalisht nga identiteti  | :.Ato pasi qe te kene vene shamine,duhen martuar,e kjo moshe eshte nente dhjete vjeqe,apsurde apo jo?!!!...Sido qe te jete kur jemi tek
sheriati,muhamedanet(edhe vete predikatori i tyre muhameti)kan te drejten te martohen menjehere pasi te kene vene shamine,keshtu kishte bere edhe vete
muhameti,i cili u martua edhe me nje femij.....
..Femijet tane do na thoshin:Ikni more me keto shamija se na e zute frymen.....Po a doni edhe shamijat me naj vnuaaaaa?????!!Ikni se talebanet<ku
ka za,nuk asht pa gja>...Te presim turqine njehere te heq rrugetimin e Ataturkut,e pastaj shohim e bejme,hahaha..... |
Ti more pis kaurr qe tallesh me musliman, kape kryqin tand e futu prapa e mbledhi kijet, se s'durohesh ti kėshtu!
|
|
|
ela
Anetar i ri

Postime: 47
Regjisturar me: 23-6-2010
Antar offline
|
|
Identiteti ende ti me keto mendime te dobeta aa,nuk paske ndryshu fare ,mesa di njeriu shkon tuj u mbush mend jo tuj i dal ,lum ajo qe ka mundesi ta
ve shamin ne kok ,e te jet besimtare e devotshme ,po ja qe disa nuk din tjeter gje perpos ti ikin realitetit dhe te fyejn.
|
|
|
Sulejman Bej
Anetar i nderuar

Antar offline
|
|
Identeti ti je ateist nuk ke te drejt ta mbrosh katolicizmin sepse katoliket ju urrejn juve.
|
|
|